fbpx

Förlåta med hjärtat?

Vår utbildning till samtalsterapeut bygger på att du övar samtal runt det ämne som din klient bestämt sig för. De viktigaste verktygen för dig som terapeut är då:

1. Strukturen på samtalet (be din klient att (A.) uttala ämne, (B.) sätta ett mål för idag samt allra sist (C.) få sammanfatta samtalet)

2. Öppna frågor (När, var, hur etc). De går inte att bara svara ja eller nej på och hjälper din klient till reflektion.  

3. Våga vara tyst (ge din klient tid att tänka och känna efter).

När samtalet genomförs på det viset blir det något av en dans. Då händer det ofta att klienten förbluffar sig själv med oväntade frågeställningar och insikter. Hör bara!*

I livet

“Det är jobbigt när någon blir arg på mig. Jag måste släppa det!” “Tiden räcker inte. Jag måste våga säja NEJ ibland!” “Jag har tid att ta hand om mig själv. Varför tar jag den inte?” “Jag har blivit arbetslös. Måste jag jag gilla läget?” “Jag lider av kontrollbehov. Tänk om det gick att kontrollera…” “Jag vill bli kvitt mobilberoendet. Det ska gå!” “Det går fortare om jag gör det själv. Men blir det verkligen bättre?” “Tiden räcker inte för böckerna jag vill läsa. Dags att bojkotta Facebook?” “Det mesta är bra. Behöver bara prata lite om nya jobbet.”

Ha familj

“Barnen börjar bli självgående. Varför stressar det mig?” “Min mamma dog när vi var ovänner. Är det bara mitt fel?” “Är min före dettas problem verkligen mina problem? Hrm..!” “Min son åkte i fängelse. Det är det bästa som hänt oss!” “Jag har problem med min dotter. Kanske är det bådas fel?” “Jag vill inte alltid passa barnbarn. Men tänk om de slutar fråga!”

Mina relationer

“Jag vill bryta med en fd vän. Det är nog bäst för båda.” “Min sambo vill kontrollera mig. Kanske dags att lämna.” “Vi bjuder aldrig hem folk. Jag vill vara mer spontan.” “Jag är nyskild. Det var dyrt men en bra utbildning!” “Min partner låter mig välja fritt. Om jag väljer rätt!” “Visst kan jag säga att det är OK. Men hur förlåter jag med hjärtat?” “Ska vi fortsätta umgås eller kostar det för mycket? Egentligen vet jag nog!”

Utan pengar

“Ingen kommer till min restaurang nu. Hur kan jag Corona-skydda?” “Jag sitter i shoppingfällan. Men att köpa gör mig glad!” “Jag har för dålig ekonomi. Vad kan jag göra?” “Jag vill spara och överraska min man. Synd jag är pank!” “Vi vill köpa en ny bil. Borde vi vänta tills jag fått nytt jobb?”

För hälsan

“Det känns som om jag överäter. Varför köper jag hem så mycket?” “Jag sover dåligt. Ligger och tänker för mycket.” “Jag måste minska på sockret för att må bättre. Men det är ju så gott!” “Jag vill köra galopp. Men mina tävlingsnerver…” “Ska jag vara volontär i år också? Jag vill ju egentligen vara ledig!” “Jag vill röra mig mer. Man har ju aldrig ångrat ett träningspass!” “Tar den här pandemin aldrig slut? Kan jag skydda mig?”

På jobbet

“Min spontanansökan gick hem. Men vill jag gå på intervjun?” “Jag är ledare och märker att kollerna snackar skit. Det måste sluta!” “Jag har svårt att koncentrera mig. Mobilen tar för mycekt tid.” “Jag måste landa och få ro på allvar. Dags att byta jobb!” “Vågar jag säga upp mig? Eller kan jag hitta ett roligare jobb internt?” “Jag har så svårt att prioritera. Vem bestämmer vad som är viktigast?” “Jag känner mig lurad av en jag anställde. Eller lurade jag mig själv?” “Vad ska mitt nya företag heta? Hemsidan? Och vem ska köpa av mig?!” “Det är tråkigt att jobba hemma. Hur gillar jag läget?”

Min självkänsla

“Mycket är så tråkigt nu. Jag behöver en plan för att kickstarta!” “Jag tar hand om andras problem. Då slipper jag ta hand om mina problem!” “Är det seriöst att vara både skådespelare och samtalsterapeut? Ja!” “Jag är redo för världen. Är världen redo för mig?” “Jag tror inte på min förmåga. Var kan jag känna mig trygg?” “Jag borde planera mer. Men det är skönt bara att få berätta om det!” “Hur jag vet om jag har lyckats? Ja… det känns ju i magen!” *Vi arbetar under tystnadslöfte. Det betyder att det som sägs vid handledningen stannar hos oss som var med. Därför har exemplen ovan redigerats.

En e-bok på 153 sidor ingår i utbildningen. Du får en del per månad och efter tio månader har du hela boken i en och samma pdf.
Bli samtalsterapeut
Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa går helt via nätet och är tänkt för dig som vill vill växa som människa och samtidigt hjälpa andra med deras utmaningar. Du får en grundutbildning för vidare förkovran men också möjlighet att inleda ett lönsamt och givande komplement genom att arbeta med samtal. Det kan också vara så att du går utbildningen för att bli bättre på det du gör idag.
 
När du anmält dig placeras du i en grupp tillsammans med två, tre eller fyra andra personer som du har möten med t ex på Teams eller Zoom. Ni hörs av ett par tre gånger i månaden och går igenom övningar samt övar samtal med varandra. Du växlar mellan att vara terapeut, klient och observatör.
 
Övningarna hämtar ni från e-boken som ingår och filmerna i månadsbreven. Du behöver alltså inte köpa någon ytterligare litteratur. 
 
Passa på att njuta av den rollen som observatör. Det är mycket lärorikt att lyssna och som samtalsterapeut har du sällan eller aldrig möjlighet att höra hur andra jobbar.
 
Efter månad sju kommer du in på det där med en egen provklient. Provklienten är en person som i stort sett mår bra men som kanske har en sak man vill diskutera med någon man inte känner sedan tidigare.
 
Under arbetet med provklienten använder du etablerade verktyg från kbt och transaktionsanalys i ett separat program vi kallar Vardagspsykologi. Detta brukar ge spännande insikter – både för provklienten och för dig som blivande samtalsterapeut.
 
Upplägget ger dig full frihet att studera när du vill och har lust. De enda tider du behöver passa är dem ni kommer överens om i gruppen.
 
Vi värdesätter arbetslivserfarenhet. Därför är vi noga med att du inte kommer direkt från skolan utan att du har hunnit uppleva en del innan du börjar hos oss. Det gör också att de flesta deltagare passerat de 30.
 
Utbildningen är också ett sätt att bygga nätverk. Både inom din egen grupp och i den sluta gruppen på Facebook för blivande och nuvarande samtalsterapeuter.
 
Sagt om utbildningen

“Jag hade turen att hamna i en supergrupp där alla var flitiga och intresserade. Vi har blivit vänner och jag hoppas att vi kommer att ses framöver. Fallbeskrivningarna och övningarna har varit spännande och intressanta.”
Christina Forman Nilsson, Söderköping 

“Det mesta ser jag som väldigt bra lärdom, så klart var det jättebra att få lära sig arbeta via nätet.”
Anna-Karin Hjärpe, Sundsvall

“Min grupp var toppen! Bra sammansättning och olika åldrar och erfarenheter. Övningarna i materialet var bra och användbara. Jag har lärt mig mycket om mig själv och andra. Jag kan välja mina tankar och mitt agerande.”
Ingela Pettersson, Bro

“Det bästa för mig med denna utbildning var att det var mycket praktiska övningar. Det passade mig. Det var en lättförståelig bok och filmerna kompletterade de punkter som kändes oklara i boken.”
Nina Larsson, Örebro

“Jag har haft en otroligt fin grupp att jobba med. Vi har lärt känna varandra på djupet. Jag känner att jag har utvecklats under denna period och man har inte bara lärt sig verktyg till samtal. Man har även fått terapi själv under tiden man har lärt sig att leda andra.”
Elin Franzén, Uppsala 

Prova om samtalsterapi är något för dig: 
https://www.e-universitetet.se/prova-terapi-gratis/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *