Din väg till självhjälp
Möjligheten till självhjälp är en stor fördel med att utbilda sig till samtalsterapeut (och det gäller vare sig det är med eller utan e-hälsa). Man kan alltså utbilda sig av rent egoistiska skäl. Visst, det är kanske än mer givande att känna att man gör en insats för någon genom att hjälpa sin klient att till exempel sätta upp mål och resonera sig fram till hur man ska nå dit. Men, som samtalsterapeut kan du faktiskt bli din egen klient.
Tekniken kallas självsamtalsterapi och både processen och resultatet liknar mycket det som sker när du tar emot en klient. Det handlar fortfarande om att skapa en positiv utveckling från en punkt idag till en annan, tänkt, punkt i framtiden. Skillnaden är bara att nu är det din egen utveckling det handlar om.
All samtalsterapi bygger på ett synsätt där man undviker att komma med färdiga standardlösningar på enskilda individers unika problem. Detta synsätt är effektivt också i din interna dialog när du har samtalsterapi med dig själv. Faktum är att det en bra grund för all form av kommunikation. Både den inre du alltid bär på och den du har med andra.
Precis som i samtalsterapi är det viktig att du har ett tydligt mål för din självsamtalsterapi. Har du bara det fungerar tekniken utmärkt som ett extra stöd för praktiskt taget alla situationer du kan råka ut för.
Exempel
När du vill ta rationella och långsiktiga beslut. |
När du vill underlätta små vardagliga beslut. |
När du behöver förstärka eller förnya motivationen för att nå olika mål. |
När du vill använda självsamtalsterapi som en metod att bli en bättre samtalsterapeut. |
När du vill förbättra effekten av din egen samtalsterapi hos en annan terapeut. (Tekniken då är att ha självsamtalsterapi mellan era möten.) |
När du som chef vill införa en öppnare attityd mellan medarbetare och kolleger. |
Som du ser finns det många tillfällen i livet då det är på sin plats med självsamtalsterapi. I utbildningen Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa hjälper vi dig att få in tekniken.