Skönt att hjälpa genom samtal
Vår utbildning till samtalsterapeut bygger på att du helt enkelt övar på att hjälpa andra med samtal. De viktigaste verktygen för terapeuten är då:
1. Strukturen på samtalet (be klienten uttala ämne, mål samt sammanfatta)
2. Öppna frågor (När, var, hur etc)
3. Våga vara tyst (ge klienten tid att tänka och känna efter).
När samtalet genomförs på det viset blir det något av en dans. Då händer det ofta att klienten förbluffar sig själv med oväntade insikter. Hör bara!*
Klient: “Ska jag vara volontär i sommar också? Nej, när jag hör mig själv nu är det klart att jag ska vara ledig i år!”
Klient: “Frågan är om vi ska fortsätta umgås eller om det tar för mycket på mig? Egentligen vet jag svaret!” Klient: “Hur mitt ex problem kan bli mitt problem? Ja det kan man ju förstås fråga sig!”
Klient: “Den där bilen, ska vi verkligen köpa den innan jag har fått nytt jobb? Det låter lite dumt.” Klient: “Jag får dåligt samvete för där jag inte är. Men jag måste väl inte alltid stå till tjänst?!”
Klient: “Jag ville återhämta mig efter senaste träningen. Men nu har jag återhämtat mig i… två månader!” Klient: “Min självkänsla är inget vidare. Jag måste hitta ett nytt sammanhang där jag hör hemma.”
Klient: “Jag har slutat med godis men köper hem till barnen och… Men varför köper jag till dem?!” Klient: “Hur jag vet när jag har lyckats? Ja… det känns ju i magen!”
*Vi arbetar under tystnadslöfte. Det betyder att det som sägs vid handledningen stannar hos oss som var med. Därför har exemplen ovan redigerats.
Mer om att läsa till samtalsterapeut
Sagt om Certifierad samtalsterapeut med e-hälsa “Jag är så nöjd med denna utbildning och är så glad för att jag har gått den. Den har gett mig så mycket. Stort tack för det ni gör!” Linda Lorentzon, Vejbystrand Prova om samtalsterapi är något för dig: https://www.e-universitetet.se/prova-terapi-gratis/